Néhány hasznos billentyűkombináció - például a CTRL+ALT+DEL Windows rendszerekből jól ismert hatása Ubuntu Linux rendszeren

Már biztosan hozzászoktunk a Windows rendszerek használata során (sajnos elég) gyakran előforduló billentyűkombinációk lenyomására, mint például a CTRL+ALT+DEL billentyűk együttes használatára. Ezt leginkább valamilyen általunk pillanatnyilag használt szoftver nem várt működése (vagy nem működése) ellen alkalmazzuk, a nem válaszoló alkalmazások vagy folyamatok bezárására való kényszerítésre. Akik az Ubuntu Linux rendszerre áttérve ennek hiányát éreznék, vagyis szeretnék az Ubuntu Linux rendszerbe épített feladatkezelőt - Rendszerfigyelő - hasonló módszerrel gyorsan előcsalni, azok a most következő leírásnak örülni fognak.

1.) Letöltés és telepítés

Töltsük le a billentyűkombinációk használatához szükséges kis programocskát innen (Ubuntu 8.04 Hardy Heron szükséges).

Letöltés után nyissuk meg a tömörített állomány tartalmát, amelyet letöltöttünk, és tömörítsük ki egy üres könyvtárba. Kettő állományt fogunk látni - shortcut-install és shortcut-uninstall -, amelyek közül a telepítéshez kattintsunk duplán a shortcut-install nevűre és válasszuk a futtatást.

A telepítés sikerességéről egy rövid üzenetet fogunk látni.

2.) Használat

Mostantól használni tudjuk, nyomjuk le próbaképpen a CTRL+ALT+DEL billentyűket együttesen, és a Rendszerfigyelő fog megnyílni, ahol az Erőforrások fülön átnézhetjük a rendszer aktuális állapotát, a processzor- és memóriahasználatot, a hálózat aktivitását, a Folyamatok fülre kattintva pedig az éppen futó - vagy annak látszó - alkalmazások listáját, ahonnan kiválasztva egyet további lehetőségek közül választhatunk, a folyamat működésének befolyásolására.

3.) További új billentyűkombinációk

CTRL+ALT+END - a Terminál megnyitása
CTRL+ALT+P - a kijelentkezés, képernyő zárolás, felhasználóváltás, felfüggesztés, hibernálás, újraindítás vagy leállítás lehetőségei közül választhatunk.

4.) Eltávolítás

Amennyiben nincs szükségünk az újonnan szerzett billentyűkombinációk használatára, egyszerűen távolítsuk el a shortcut-uninstall állomány futtatásával.

5.) Rendszerfigyelő egyszerű használata az újabb verziójú - Ubuntu Linux rendszereken

- A korábbi leírásom által már bemutatott panelhez hozzáadható kisalkalmazások közül válasszuk ki a Rendszerfigyelő-t,

- Az Ubuntu rendszer billentyűzetbeállításainál a Gyorsbillentyűk fülön adjuk hozzá újként a gnome-system-monitor parancsot és rendeljük a Ctrl+Alt+Del billentyűkombinációhoz.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.